Hvordan bygge en merkevare

Denne uken har jeg fått i oppgave å oversette og forbedre et innlegg om digital markedsføring, fra engelsk til norsk. Jeg har valgt et innlegg fra Hiten Shah, som blant annet har vært med å starte opp tre ulike SaaS-bedrifter; KISSmetrics, Crazy Egg og Quick Sprout. Du kan lese det originale innlegget på engelsk HER.

I dette innlegget skal jeg snakke om hvordan man bygger en merkevare helt fra bunnen. Det finnes dessverre ingen magisk formel for dette, heller ingen satt oppskrift, men likevel er det en del tips som er viktig å huske på når man skal bygge en merkevare. Noe av det viktigste og mest sentrale jeg kommer til å snakke om i dette innlegget er originalitet og repetisjon.

Leo Widrich, medgründer i Buffer, skrev to til tre gjesteblogginnlegg hver dag de første månedene etter oppstarten av selskapet. Selskapet som ble startet i januar 2011, hadde allerede i April blitt omtalt verden over, og på over 100 blogger. Dette førte til at i løpet av de neste ni månedene ble det registret over 100 000 nye brukere. Folk i bransjen kaller dette innholdsmarkedsføring, kundeoppkjøp og «Doing things that don’t scale», men her ser man ikke det store bildet. I løpet av 9 korte måneder klarte Widrich å bygge Buffer til en sterk merkevare.

Merkevarens betydning

Du har bygget en merkevare når du har klart å feste deg i hjernebarken til kundene dine.

Tenk på hvorfor Amazon er så vanedannende for forbrukere. De har klart å feste seg i hjernen vår, og er aller oftest det første vi tenker på om vi skal ha en ny vare til lavest mulig pris, raskest mulig. I mange land, som for eksempel USA er det så lett som å søke opp varen i appen, dobbeltklikke også har du varen i løpet av to dager, levert på døren.

Når du er i startfasen av å bygge opp et merke, betyr dette at du får direkte besøkende inn på nettsiden din. Disse er aller oftest ikke tildelte besøkende, men folk som kommer inn på nettsiden din, ofte uten en spesiell grunn, kanskje de husker merket ditt fra et sted, og det festet seg i hodet til vedkommende, han eller hun fikk en tanke i hodet, og dette førte dem til din nettside.

På lang sikt betyr dette at merkevaren din sprer seg hos forbrukerne. Du har på en eller annen måte fått folk til å tenke på ditt merke og dette gjør at de kommer til å snakke med venner og familie om det. Dette er en av grunnene til at merkevarebygging er så viktig, det skaper vekst. For å fortsette å bygge opp din merkevare, og forplante deg i hodene til forbrukerne trenger du to ting: Originalitet og repetisjon.

Originalitet

Original: Å være nyskapende og uvanlig.

37signals har siden 1999 blogget om hva de gjør, hvordan de gjør det og hva de selv tenker rundt å bygge sin egen virksomhet. Når bedriften startet, var dette veldig uvanlig. Ingen andre bedrifter delte for eksempel hvordan de balanserte produktbygging med konsultasjoner, eller hvordan de utførte A/B testing for SaaS-virksomheten sin. 37signals ble forbildet for andre SaaS-bedrifter når det kommer til å bygge en merkevare ved å dele, undervise og hjelpe andre bedrifter å lære.

Rundt oppstarten av KISSmetrics, definerte Shah originalitet for deres merkevare slik:

Vi deler alt og alles innhold rundt markedsanalyser, så lenge det er høy kvalitet, og faktisk mulig å utnytte for bedrifter.

Shah definerte deres merkevare gjennom å være hjelpsom, noe som gjorde Twitter-kontoen deres til ett slags oppslagsverk for markedsførere for å lære mer om markedsanalyser. Og over tid vokste kontoen til å ha over 200 000 følgere, alle disse kom fra organisk vekst, uten at de trengte å investere penger i kontoen.

Leo Widrich definerte originalitet for Buffer sin merkevare slik:

Hvordan gjøre det bra på Twitter, med eller uten Buffer.

Over tid bygget de inn mer originalitet i merkevaren med sin vitenskapelige tilnærming til lykke og produktivitet, samt deres uvanlige tilnærming til åpenhet rundt firmaet og dets gjøremål. De klarte gjennom dette å holde på originaliteten som var med på å bygge merket, rett og slett fordi de var autentiske og ekte. For å bygge et merke, holder det ikke å bare snakke om å være original, det må settes ut i live og skape nye opplevelser for mennesker.

Repetisjon

For å få en plass til akkurat ditt merke i noens hode, må merket gå gjennom hodet deres igjen og igjen, helt til de husker deg nesten uansett. Her er innholdsmarkedsføring helt sentralt.

Innhold kan være en Tweet, et innlegg på Facebook, et blogginnlegg, eller hva som helst som kan produseres og distribueres flere ganger.

En av de største fordelene ved innhold, er at det kan skalere. Både når det kommer til at uendelige mange mennesker kan ta til seg et individuelt innhold, og de utallige måtene innhold kan pakkes og produseres. Denne skalaen er det som skaper repetisjonen som bygger merkevaren.

Når Leo Widrich har snakket om sin blogginnleggstrategi legger han spesielt vekt på hvor viktig det er med kvantitet over kvalitet.

Folk overvurderer ofte selve merkevaren, og undervurderer repetisjon av merkevaren.

Widrich holdt innholdet kort og spisset inn mot hvordan gjøre det bra på Twitter. Han la fokuset sitt på repetisjon og skrev over 150 gjesteinnlegg. Dette var det som gjorde Buffer til nærmest en autoritet når det kom til hvordan man burde bruke Twitter.

Hos Quick Sprout bygget Shah merkevaren gjennom medgründer Neil Patel. De brukte nesten identiske bilder av ansiktet til Patel på forsiden, i sidefeltet av bloggen, på hans Twitter-konto og på hans egen hjemmeside. All denne repetisjonen skapte ett minneverdig inntrykk og gjorde at folk husket merket. Under ser du noen eksempler på hvordan Quick Sprout jobbet med repetisjon.

Hentet fra: https://i1.wp.com/hitenism.com/wp-content/uploads/img_0544.jpg?w=951&ssl=1
Hentet fra: https://i0.wp.com/hitenism.com/wp-content/uploads/img_0542.jpg?w=1016&ssl=1
Hentet fra: https://i0.wp.com/hitenism.com/wp-content/uploads/img_0542.jpg?w=1016&ssl=https://i2.wp.com/hitenism.com/wp-content/uploads/img_0543.jpg?resize=1024%2C619&ssl=1

Flere eksempler på repetisjon som bygger merkevare

Hos AdEspresso drikker hvert teammedlem espresso på hvert av bildene sine. Disse bildene ble også brukt på medlemmenes Facebook og Twitterprofiler. Medgründer Armando Biondi mener at det er «lavintensitetsfrekvens som bygger merkevare og tillit» og han gir dette æren for at AdEspresso gikk fra 0 til over 1 million dollar i årlig gjentatt inntekt.

Hentet fra: https://i2.wp.com/hitenism.com/wp-content/uploads/img_0548.jpg?resize=1024%2C598&ssl=1

Ett annet godt eksempel på en sterk merkevare, som de aller fleste i Norge har et forhold til er Finn.no. Finn jobber mye på samme måte som Hiten Shah snakker om i sitt innlegg om repetisjon og originalitet. Gjennom reklamer i bybildet, på nett og lineær-TV har Finn repetert gang på gang hva de står for, og hva de jobber for. «Mulighetenes Marked» tilbyr sikre handler for kjøper og selger. Og hvem kan vel glemme den smått legendariske Finn-Katten som stadig finner på nye sprell, toppet men en punchline som støtter merket.

Hentet fra: https://kreativtforum.no/arbeid/2013/01/finnno-2

Finn.no var også den første digitale plattformen i Norge der forbrukerne kunne selge og kjøpe neste hva som helst. Gjennom stødig vekst har Finn blitt til mer enn bare en markedsplass, man kan søke jobb, utlyse stillinger osv.

Den beste måten å bygge en merkevare starter hos deg

Når du starter på null, er du det beste merke for å bygge opp bedriften din. Dette er regelboken, eller filosofien om du vil som har fått mennesker som Jason Fried, Neil Patel og Leo Wildrich til å jobbe med personlig merkevarebygging og merkevarebygging av selskaper fra bunnen av.

  • Originaliteten er basert på det som inspirerte deg til å starte virksomheten.
  • I oppstartsfasen er repetisjon enkelt fordi du kan rette det mot deg selv og din historie. Folk flest liker historier, og vil høre om hvordan og hvorfor du startet virksomheten din.

Når du gjør dette vil du få en gruppe mennesker som interesserer seg i ditt merke og på den måten bli husket av disse menneskene. Gjennom repetisjon og originalitet rundt din merkevare vil du klare å skille deg ut, og bli enda lettere å huske. Resultatet av dette er at folk tenker mer og mer på ditt merke, og deler det med venner og familie. På denne måten bygger du merket ditt opp til en sterkere og sterkere merkevare. Den optimale situasjonen for deg her, er at ditt merke blir top-of-mind. Slik som for eksempel Coca-Cola hvis man skal ha brus, Netflix hvis man skal se en film osv.

Å bygge et merke handler om mer enn bare å gi ut gratis merch med logoen din på. Det handler om å skape og formidle historier. Ditt produkt og firma eksisterer for å gjøre en jobb for dine kunder og hjelpe dem å lykkes. I dag finnes det flere verktøy og produkter i SaaS enn noen gang før. For hver jobb som må gjøres finnes det utallige verktøy som hjelper med akkurat denne jobben. Når det kommer til stykket er det din merkevare som skiller ditt selskap og ditt produkt i tankene til kundene. Merkevarebygging er noe det viktigste å fokusere på for å kunne konkurrere i dagens markeder.

Kilder

Https://hitenism.com/build-brand/, Https://leowid.com/, Https://hitenism.com/content-marketing-ebook/, Https://paulgraham.com/ds.html, Https://estudie.no/organisk-vekst/, Https://www.slideshare.net/leonhard1990/5-key-lessons-learnt-from-2-years-of-content-marketing/2-1_Pick_quantity_over_quality, Https://adespresso.com/, Https://adespresso.com/guides/instagram-ads/, https://unsplash.com/photos/C2CYPENZ7LA.

One thought on “Hvordan bygge en merkevare

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *