Blokkjeder – Enkelt forklart

I dette innlegget skal jeg forklare hva blokkjeder er, hvordan det fungerer, hvilke begreper som er sentrale og hvilken betydning slik teknologi kan ha for samfunnet. Jeg har gjort mitt beste for å forklare dette på en forståelig måte.

Hva er en blokkjede?

En blokkjede er enkelt forklart en kjede av blokker som inneholder ett sett med data som gjør det mulig å lage en hovedbok i form av for eksempel pengetransaksjoner, eller viktig informasjon. Kopier av denne hovedboken blir lagret på ett nettverk av maskiner som fungerer som noder, men dette skal jeg komme tilbake til. Bitcoin var noen av de første som tok i bruk blokkjeder. Bitcoin valgte å ta i bruk blokkjeder fordi man trenger ikke en sentralisert myndighet, alt av transaksjoner og liknende gjøres gjennom blokkjeden.

Hva inneholder en blokk?

En blokk inneholder først og fremst data, altså informasjon. Dette velges av den som oppretter blokkjeden. I en Bitcoin blokkjede inneholder en blokk transaksjonsinformasjon. Som for eksempel hvem er avsenderen, mottakeren og antall Bitcoins.

Hver blokk har en hashkode som kan sammenliknes med ett fingeravtrykk fordi hver enkelt hashkode er unik. Denne brukes til å identifisere blokken og informasjonen den inneholder. I tillegg til denne koden har hver blokk hashkoden til den forrige blokken i kjeden, og slik dannes en blokkjede.

Hva gjør en blokkjede så sikker?

Si du har en kjede på 100 blokker som inneholder data om store transaksjoner. Noen kan komme til å prøve å tukle med for eksempel blokk nummer 6 for egen økonomisk vinning. Hvis informasjonen i en blokk endres, endres også hashkoden (fingeravtrykket) til den blokken. Og siden blokk nummer 7 har lagret koden til blokk nummer 6, vil ikke kjeden lengre henge sammen, og blokkene fra 7 og utover vil ikke lengre være valide. Likevel er ikke dette alene nok til å gjøre en blokkjede sikker mot dataangrep. Datamaskiner i dag er så raske at de kan brukes til å kalkulere hashkoden på blokkene i en kjede.

Det neste sikkerhetstiltaket i blokkjeder kalles Proof-of-work. Dette er en mekanisme som sakker ned og bestemmer hvor lang tid det skal ta å lage en ny blokk. For eksempel i en Bitcoin blokkjede tar dette ca 10 minutter. Hvis man da endrer en blokk, blir man nødt til å finne ut av proof-of-work til alle de neste blokkene, dette gjør det svært mye vanskeligere enn hvis det bare var hashkodene som sto for sikkerheten.

Det siste leddet i sikkerheten til blokkjeder er at istedenfor å bruke en sentral enhet til å lagre dataen, blir blokkjeder distribuert mellom alle mennesker som ønsker å se blokkjeden. Hvert person kan velge å delta som en node. Hver node har en full kopi av blokkjeden. Hvis noen legger til en blokk, blir denne sendt ut til alle nodene i kjeden, og blokken blir sjekket og eventuelt godkjent gjennom bruk av kryptografiske algoritmer.

Dette vil si at hvis man skal tukle med en blokk i kjeden må du først klare å finne ut alle hash kodene i kjeden, du må kalkulerer proof-of-work på alle blokkene, og du må ta kontroll over halvparten av nodene (menneskene) i nettverket for å klare å tukle med en blokk. Alt dette gjør blokkjeder til en av de sikreste måtene å overføre data eller penger på.

Bruksområder

Det er foreløpig få organisasjoner og bedrifter i Norge som tar i bruk blokkjedeteknologi, men en av de som bruker det er Empower. Dette er en svært sikker måte å overføre penger på, og det er nærmest umulig å ta «jukse» med slike transaksjoner. Da slipper man skandaler som vi hadde med røde kors for ett par år siden. Les VGs store avsløring her.

Dessverre kan blokkjeder brukes til ulovlige virksomheter, ettersom man ikke trenger en tredjepart til transaksjonen som en bank eller liknende. Særlig Bitcoin har hatt mye problemer med dette, akkurat fordi blokkjedesystemet er så sikkert at det er svært vanskelig å se hvor pengene kommer fra og hvor de havner. Les mer her. Derfor trenger vi strenge reguleringer rundt dette, og det er viktig at vi ikke lar teknologien løpe fritt.

Hva syns du om blokkjeder?

Kilder

Proof-of-work: https://cointelegraph.com/explained/proof-of-work-explained Node: https://nodes.com/ Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=SSo_EIwHSd4 Empower: https://empower.eco/ VG Avslører: https://www.vg.no/spesial/2017/rode-kors/ Ulovlig bruk av bitcoin: https://yhoo.it/30TxULU Ethereum: http://www.ethereum.no/blog/hva-er-blockchain

One thought on “Blokkjeder – Enkelt forklart

  1. Hei! Bra jobbet med innlegget om blokkjeder. Du skriver bra og er flink til å bruke underoverskrifter for å gjøre innlegget mer spennende. Husk å bruke kilder under bildene du bruker. Bruk gjerne enda flere bilder/video neste gang. Jeg ville også gjort teksten noe større (ett underoverskriftene mindre), da det kan gi inntrykk av at teksten er kort, og ikke grundig gjort. Men jeg synes du er flink, dette er bare pirk. Lykke til videre 🙂 – Emeline

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *